måndag 31 mars 2014

Välkommen vecka 39

IMG_9802 IMG_9812

Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Bebisen: Barnet väger nu omkring 3400 gram, och är ungefär 50 cm långt. Det fyller ut hela magen och är ganska tungt. Många blivande mammor längtar intensivt efter att graviditeten ska vara över. Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet är nu förberett för sin födelse. Det har fått mycket näring och även skydd mot vissa sjukdomar genom att det har fått moderns antikroppar. De kommer att skydda barnet den första tiden innan det har bildat egna.

Egna tankar om föregående vecka: Vecka 38 passerade väldigt fort! Jag har mått fortsatt bra. Lite halsbränna och mycket svullna fötter och vader, annars mår jag fint! Jag får rätt mycket sammandragningar nu och känner även lite “mensvärkar” vissa dagar. Men jag tycker det känns skönt att det händer/känns något!
Vi har fixade klart spjälsängen och skötbordet och ställt det på plats. Så himla mysigt att ha allt klart och bara vänta på att bebis ska anlända. Ja nu är allt klart, allt utom vagnen. Men den är äntligen på väg!
Jag och Andreas firade vår 8-årsdag med ett besök hos vår barnmorska. Allt såg bra ut och bebis har fixerat sig! Han/hon är alltså startklar och kan nu vilja komma när som helst. Ofattbart! ♥

2 kommentarer:

  1. Vad spännande.. Kul med babyshower också:) lycka till med allt nu. Kram från Falun :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nu är det spännande :) Tack tack! Kram

      Radera