tisdag 25 februari 2014

Välkommen vecka 34

IMG_9592 IMG_9599

Kroppen: Vätska kan samlas i kroppen och du märker det på t.ex. på att dina ringar kanske inte passar längre. Dina händer och fötter kan svullna. Din blodvolym har ökat med ca 1 liter men håller sig nu konstant fram till förlossningen. Bebisen börjar nu lägga sig tillrätta och inta det vanligaste läget d.v.s. med huvudet ned i bäckenet. Det kan slita och dra i bäckenet och ned mot ljumskarna. Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.

Bebisen: Nu är fostret så moget att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. Om barnet föds är det fortfarande ömtåligt, och behöver extra värme och mat. Men många klarar sin andning bra och långt ifrån alla behöver ligga i kuvös. Vikten är uppe i ungefär 2300 gram, och längden ca 46 centimeter. Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.

Egna tankar om föregående vecka: Det börjar kännas ordentligt i kroppen nu att jag är gravid. Jag mår bra men känner mig mer och mer tung och osmidig. Jag kan inte gå så snabbt eftersom det då gör ont i bäckenet (?) och trycker nedåt. Jag har börjat känna av sammandragningar mer och det ömmar ganska ofta i nedre delen/undersidan av magen. Tyvärr har jag fått tillbaka lite halsbränna, men ryggen känns fortsatt bra!
Vi var på sista delen av föräldrautbildningen och den var mycket bra! För mig och Andreas var det mer nyheter denna gången. Nu känner vi oss väl förberedda för när bebis bestämmer att det är dags. Eller så förberedda man kan bli… Vi ska även på en föreläsning på förlossningen nästa tisdag. Vi har dock hört att det är mycket repetition från föräldrautbildningen. Men det känns ändå bra att höra vad personalen där har att säga och få se vart det är vi ska gå när det väl är dags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar