lördag 1 februari 2014

Välkommen vecka 31

IMG_9097 IMG_9105

Kroppen: Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Man kan ha gått upp ungefär 10 kilo. Hur mycket man går upp i vikt är olika. Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär. Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker. Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.

Bebisen: Fostret väger runt 1800 gram. Längden är ungefär 43 centimeter. Barnet behöver nu i princip bara gå upp i vikt. Alla organ är snart färdigutvecklade, lungorna blir färdiga sist. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det har ofta ögonen öppna när det är vaket och aktivt och blundar när det är passivt och sover. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Egna tankar om föregående vecka: Ny månad, första februari, och igår gick jag in i v. 31. Jag har börjat känna av mer att det blir tyngre och tyngre nu. Dessutom har halsbrännan blivit värre, särskilt när jag ligger ner eller böjer mig ner/fram. Det börjar bli riktigt svårt att ta på mig sockar och skor och jag undviker så långt det går att just böja mig ner. Brösten har växt så jag har köpt nya BH:ar. Det ska bli spännande att se hur stora jag kommer behöva senare när (om) jag ammar. Den senaste veckan har jag vaknat flera gånger mitt i natten av att magen hoppar/rycker, alltså att bebis har hicka. Det känns både mysigt och lite obehagligt. Hoppas bara inte bebis tycker det är jobbigt. Lilla hjärtat ♥ Varje kväll när vi ligger i sängen klappar och gosar vi med magen. Vi längtar mer och mer för varje dag som går, men vi väntar och längtar gärna i alla fall en månad till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar