måndag 6 januari 2014

Välkommen vecka 27

IMG_8636 IMG_8637

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu mellan naveln och revbensbågen. Många faktorer avgör din mages storlek, barnets tillväxt. din kroppsbyggnad, längd, vikt, om du fött barn tidigare och om du är svullen på grund av att du samlar på dig vätska. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.  Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen. Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Bebisen:
Fostret väger runt ett kilo, och kan vara omkring 37 centimeter långt. Håret kan ha börjat växa ut. Vissa barn kommer att födas med mycket och långt hår, medan andra inte har något hår alls när de föds. Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont. Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Egna tankar om föregående vecka: Äntligen 2014! Året då vi ska få träffa Dig vår älskade son/dotter! ♥ Nyårsafton firades med vänner och god mat! Det blev en mycket trevlig kväll!
Bebis rörelser blir starkare och starkare. Nu har det börjat bli mer buffar som även börjat synas utanpå magen. Jag mår fortsatt bra. Halsbränna vissa dagar och ryggslutet värker när jag stått eller gått mycket, annars mår jag fint. Jag ska börja göra ryggövningar (och även lite andra) ett par gånger i veckan nu när vardagen börjar igen. Samt gå mer promenader och äta bättre i veckorna. Det har blivit lite väl mycket plus på vågen nu under senaste månaden med jul-, födelsedag- och nyårsfirande. Men än så länge känner jag mig inte jättestor och klumpig.

1 kommentar: