måndag 28 oktober 2013

Välkommen vecka 17

IMG_7668 IMG_7671

Magen är inte riktigt så stor som den ser ut på bilderna då det är lite lite skugga bakom också.

Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Vissa börjar känna av att kroppens slemhinnor blir mer svullna.

Bebisen: Ditt barn är 11-12 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 150 g. Huvudet är visserligen stort ännu, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar. Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24 liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning. Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån sett är barnet mitt emellan blygdbenet och naveln.

Egna tankar från föregående vecka: Jag har mått bra, precis som föregående veckor. Magen kan ibland kännas hårdare och jag har även känt av molvärk, likt mensvärk, som det nämns ovan. Jag tänker ganska mycket på hur bebisen mår, och hoppas innerligt att allt är bra. Nu längtar jag med spänning efter att få känna de första fosterrörelserna! Och självklart till ultraljudet som är om två veckor!
I helgen gav vi oss ut i barnvagnsdjungeln på riktigt. Det är roligt men svårt att bestämma sig så det känns bra att vara ute i god tid. Vi köpte även bebisens första kläder från Newbie (KappAhl). Fantastiskt söta! ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar