måndag 21 oktober 2013

Välkommen vecka 16

IMG_7466 IMG_7468

Kroppen: Nu känner många sig piggare igen. Illamåendet kan ha försvunnit och vissa som har fött barn förut kan börja känna att det är något som rör sig i magen. Det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som sprattlar till.

Bebisen: Fostret är cirka 16 centimeter långt och väger runt 150 gram. Naglarna på fingrar och tår börjar bli tjockare. Benen i kroppen blir allt hårdare och nervsystemet fungerar. Det har gott om plats att röra sig i magen. Ögonlocken är slutna, och bakom dem rör sig ögonen långsamt. Redan nu har fostret troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Fostret kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står vid en trafikerad gata eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

Egna tankar från föregående vecka: Veckan som gått har mest varit som vanligt. I torsdags kände jag mig lite yr till och från under dagen. Jag har haft mensvärksliknande smärtor ibland och det har även huggit till när jag har nyst eller hostat. Jag läste att det är ligamenten som stramar eftersom magen växer.
Nu är det tre veckor kvar till RUL och man kan verkligen säga att nedräkningen har börjat. Vi längtar!

2 kommentarer:

  1. Så fin mage du fått :-) 3 veckor kvar! Wow. Tiden springer verkligen iväg nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vännen! Ja nu tycker jag att "putet" börjar se mer och mer ut som en liten bebismage. Nja jag vet inte om jag tycker tiden springer iväg. Det känns fortfarande lite segt. Men snart är det ju i alla fall november! :)

      Radera