tisdag 22 oktober 2013

Barnvagnsdjungeln

Det här med att välja barnvagn är inte lätt! Det börjar snart bli dags för oss att ge oss ut i denna djungel. Än så länge har vi bara spanat lite på utbudet och funderat på våra behov. Efter RUL ska vi ge oss ut och börja "klämma och känna".

Önskemål vi har hittills:

♥ Passa även långa människor, (Andreas är nästan 1,90 m)
♥ Ganska liten, lätt vikt och smidig att köra
♥ Ta liten plats ihopfälld/ta liten plats i bilen
♥ Svängbara framhjul och 4 hjul
♥ Vändbar sittdel
♥ Skön att köra och givetvis säker!

brio_smileCameleonEmmaljunga_Nitro_City_PP_Black

Från början (innan jag ens blev gravid) var vi inställda på en Bugaboo cameleon, men nu har det ju dessutom kommit Bugaboo cameleon 3 med lite uppdateringar/förbättringar. Denna tillhör dock de dyrare vagnarna så frågan är om vi är beredda att lägga så pass mycket pengar. En annan vagn vi gillar (utan att ha provkört) är Brio Smile. Den påminner ju en del om Cameleon i utseendet . Även Emmaljunga Nitro verkar vara en bra vagn. Sedan ska man ju även bestämma sig för vilken färg man vill ha. Det finns ju flera stycken att välja mellan hos de flesta vagnarna. Ja denna djungeln alltså! Alla vagnar har sina för- och nackdelar så det gäller att jämföra och fundera igenom beslutet ordentligt! Någon som har tips och förslag på andra vagnar?

11 kommentarer:

 1. Vår Kronan City kom idag och vi hade samma kriterier som ni har. Gillar att den är väldigt stabil, lätt att köra, har stora men inte gigantiska däck, handtag till bärhjälp och att den är hög. Den är rätt dyr jämfört med Smilen som vi också kollade på, men Kronan har inga problem medan nästan varje Smile har problem. Sedan ser säljarna smilen som en budgetvagn, det kändes inte särskilt tryggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt tips! :) Vad menar du med att nästan varje Smile har problem? Vad för problem har den?

   Radera
 2. Om jag skulle köpa en ny vagn idag så skulle jag välja en som man kan använda med babyskyddet (första bilbarnsstolen), de var så bökigt att ta i/ur Alice från bilen och ner i vagnen om man tex skulle på stan, det ser så smidigt ut att bara knäppa fast babyskyddet direkt på barnvagnschassiet =). Och så kan jag rekomendera en liggkorg de första månaderna, det blir mer ombonat och mer rejält än en sittdel som man lägger i en mjuklift i bara. Men det är helt klart en djungel! Skulle också vilja ha små svängbara framhjul men det passar sig inte lika bra här uppe om det blir mkt snö, blir nog tunggått då =P. Lycka till i valet! KRAM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina tips! :) Angående det där med att bara flytta över babyskyddet har jag hört inte är någon höjdare då det inte är bra för bebisen att ligga i den positionen en längre tid. Den ligger ju som lite böjt och det är inte bra för nacke och rygg. Nej vi kommer inte köpa en mjuklift, utan vi köper till liggdelen. Det känns bäst! :)

   Radera
 3. Vi har köpt en nyare begagnad vagn, föregångaren till Brio Smile, nämligen Brio Sing.
  Det där med vagnval är jättesvårt och alla resonerar så olika. Vi hade ungefär samma "krav" som ni, min sambo är också lång och det var egentligen bara Singen/Smilen som funkade (så att han inte krockade med fötterna vagnens underrede). Sedan kan man ju köpa dyrare vagnar, marknaden är ju enorm! Vi tänkte också som så att vi egentligen inte vet vad vårt behov kommer att vara, vi är ju förstagångsföräldrar. Vi valde att köpa en begagnad vagn där sittdelen var oanvänd, och liggdel+babyskydd var använt ca 5 månader. Fick lite annat till också till vrakpris. Idag köper många vagnar som accesoarer, och man kan lätt hitta finare begagnat - grejer som knappt är använda! Om vi nu känner att "nej, den här vagnen fungerar INTE, vi behöver en vagn med sådana HÄR funktioner" så tycker vi att det känns bättre att lägga mer pengar på det då när vi vet vårt behov....Nu blev det rörigt (min gravidhjärna som arbetar) men jag hoppas att du förstår.
  Att Smilen är en "budgetvariant" och att det inte känns tryggt förstår jag inte riktigt (som Johanna skriver om ovan), allt som är dyrt behöver automatiskt inte vara bättre. Vissa tycker att smilen fungerar jättebra, vissa tycker inte om den alls - men så är det ju med allt. Jag kan komma med uppdatering om singen om några veckor ;) Det jag tycker känns knepigt med vissa vagnar är att de har lufthjul (som smilen), vilken känns jobbigt om det blir "punka" på en promenad. Det finns säkert lagningskit etc, men vilket "bök" att hålla på med på promenaden! Har en bekant som fick punktering 2 ggr på samma promenad....känns sådär:) Sedan finns det ju fördelar med lufthjul, bättre "gung" mm mm...

  En vän/kollega ska ha i januari och de har införskaffat en emmaljunga nitro (fick av svärföräldrarna). De var också inne på smilen vet jag, men det blev emmaljunga till slut.

  Det finns ju så mycket i babydjungeln att ta hänsyn till, gå på er magkänsla och de behov som ni känner att ni har - men givetvis kan det vara bra att höra runt hur andra tänker och resonerar!

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att den billigare vagn, eller "budgetvariant" inte behöver kännas otryggt. Det finns ju en hel del tester på nätet man kan ta del av om man känner för det. Precis som du skriver tycker ju alla om olika saker, och något som faller mig i smaken kanske inte alls någon annan gillar. Nej det gäller nog att provköra och känna efter själv vad som känns bra.
   Angående lufthjul så har jag hört både för och nackdelar och är själv inte säker på vilket jag tycker är bäst. Svårt det där...
   Tack för dina åsikter! :)

   Radera
 4. Vi har en bugaboo donkey som jag är så otroligt nöjd med:)
  Brio go kanske annars är något att fundera på? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du vad de störta skillnaderna mellan cameleon och donkey är? Jag har dålig koll på det. Ja Brio Go är kanske också ett alternativ för oss... Någon speciell anledning till att du tipsar om denna? :)

   Radera
  2. Förvaringsmöjligheterna och hjulen :) donkeyn är skönare att köra tycker jag :)
   Många som har den, då måste den ju vara bra, jag är själv sugen på att testa en! Har många vänner som är supernöjda.

   Radera
 5. Så mysigt att åka och titta på vagn :) Tycker era kriterier låter vettiga och är säker på att ni kommer hitta en perfekt vagn! Ett viktigt kriterium är att styret går att vända sittdelen men de har ni ju redan med :) Lycla till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du? "styret går att vända sittdelen"? :)

   Radera