söndag 3 juli 2011

Gå ner i vikt – del 1 av 4

Du har tagit beslutet. Du har bestämt dig för att gå ner i vikt. Du har tagit det första viktiga steget. Men hur fortsätter du? Med hundratals olika dieter att välja mellan hur tar man enklast nästa steg?

I en serie om 4 inlägg kommer jag presentera hur du kan påbörja din resa mot ditt nya jag. Du kommer få tips om hur du kan förbereda, inleda och fortsätta din diet för att gå ner i vikt långsiktigt.

En bra början är att etablera vart du står idag genom att t.ex. räkna ut ditt BMI. Ett BMI-tal ger en generell bild över hur din vikt och hur den står sig jämfört med en hälsosam vikt. Fortsätt sedan med att, under ett par dagar anteckna hur, vad och hur mycket du äter samt hur mycket (lite?)du rör på dig varje dag. För det är faktiskt så att vi många gånger inte vet hur vi äter eller hur lite vi rör på oss, trots att vi intalar oss själva motsatsen. Äter gör vi dessutom många gånger utan att vi lägger någon större vikt vid det. Det är först när du börjar skriva ner detta som du kommer få en riktig överblick om hur ohälsosamt du äter och lever. Ett annat tips är att använda en stegräknare för att mäta hur mycket/lite du rör på dig. Du bör ligga på minst 10 000 steg om dagen.

Nästa steg är mycket viktigt. Att gå ner i vikt kräver engagemang! Vill du gå ner i vikt och förändra hur du äter och lever så kommer du inte vara färdig efter 3 månader eller 3 år. Du måste vara motiverad nog att genomföra förändringar som kommer påverka resten av ditt liv.

1 kommentar: