onsdag 9 juni 2010

Kära studenter

I år är det hela 6 år sen jag tog studenten. Det har redan gått 6 år! Galet! Men många fina minnen har jag :)

Jag blir nästan lite tårögd av denna:Kära studenter, om jag skulle ge er ett enda råd inför framtiden, då rekommenderar jag er att använda solskydd.

De många och långsiktiga fördelarna med solskydd har bevisats av duktiga vetenskapsmän medan mina övriga råd saknar någon som helst vetenskaplig grund. Det mesta är taget direkt från mina egna erfarenheter på livets slingrande stig. Så här lyder mina råd:

Njut av din ungdom, eller skit samma, förresten, du kommer ändå inte att förstå fördelarna med att vara ung förräns du är för gammal. Men tro mig, om tjugo år så kommer du att sitta och titta på gamla bilder och minnas; alla de möjligheter du hade och hur fantastiskt snygg du faktiskt var.

Få inte skuldkänslor bara för att du inte vet vad du ska göra med ditt liv. De mest intressanta personer jag känner hade ingen aning om vad de skulle göra när de var 25 och några av de mest intressanta 50-åringarna jag känner vet det fortfarande inte.

Slösa inte bort tid på avundsjuka för ibland ligger du före, ibland efter. Loppet är långt och i slutet kommer du ändå att vara ensam.

Lyssna på Gert-att/hjärtat ibland är det svårt att förstå
Men ta dan som den kommer så visar sig vägen ändå

Oroa dig inte för framtiden, de riktiga problemen i ditt liv kommer nämligen ändå att bli såna som du idag aldrig skulle kunna föreställa dig. Och du, det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke. Lär känna dina föräldrar för du vet aldrig hur länge de finns kvar och var snäll mot dina syskon. De är din bästa länk till det som varit och troligtvis de som kommer att stötta dig bäst när du som mest kommer att behöva det.

Tyck om din kropp. Använd den på alla sätt du kan. Var inte rädd för den eller för vad folk tycker om den. Den är ditt livs bästa verktyg. Läs inte veckotidningar, de får dig bara att känna dig ful.

Lyssna på Gert-att/hjärtat ibland är det svårt att förstå
Men ta dan som den kommer så visar sig vägen ändå

Kanske gifter du dig, kanske inte. Kanske får du barn, kanske inte. Kanske skiljer du dig vid 40, kanske dansar du Macarena på ditt Guldbröllop. Oavsett hur det går, så skryt inte men var inte alltför hård mot dig själv heller. Hälften av det du kommer att lyckas med är ren tur och detsamma gäller för alla andra.

Bo i Stockholm minst 1 år men stick innan du blir för dryg.
Bo i Norrland 1 år men dra innan du blir för trög.

Spara alla gamla kärleksbrev – släng alla kontobesked.

Håll inte på för mycket med ditt hår för man sover väldigt dåligt på papiljotter.

Använd tandtråd.

Lär dig acceptera några obestridda sanningar:
Priset stiger, politiker ljuger och du kommer att bli gammal.
Liksom att, en dag så sitter du där och tjabblar om att:
Det var billigare förr, politikerna var ärliga och barnen hade större respekt för sina föräldrar.

Var försiktig med alla råd du får och ha tålamod med de som ger dig dem.
Kom ihåg att råd är en typ av nostalgi – det är som att fiska i slasken efter sånt som hänt, skölja av det och återanvända det som värdefull information.

Kör: "Nu är skolan slut...vi går ut"

Lyssna på Gert...

Tro mig. Använd solskydd!

1 kommentar:

  1. Va fan har dem o va glada för egentligen?

    Om tio år står nån med skilsmässopapper, en har tat livet av sig, en e missbrukare, nån e utomlands o nån står med amorteringar o lån upp till halsen...Lyckliga satar...

    SvaraRadera