tisdag 18 mars 2014

Välkommen vecka 37

IMG_9697 IMG_9699

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras. Nu börjar många kvinnor längta efter att föda. Det börjar bli rejält tungt och det är jobbigt att nattsömnen blir störd. Det är vanligt att känna förvärkar nu. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och slappnar sedan av. Det ska inte göra ont. Börja packa väskan du ska ha med dig till förlossningen.

Bebisen: Nu betraktas barnet som fullgånget, det vill säga att det är färdigt att födas, mellan vecka 37 och 42. Det väger ungefär 3 kilo och är cirka 48 centimeter långt. De allra flesta barn har vänt sig med huvudet nedåt. Ibland har huvudet sjunkit ner ordentligt i bäckenet och då brukar barnmorskan säga att det har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån. Det är en fördel om barnet kommer ut med huvudet först eftersom huvudet är hårdare och större än resten av kroppen. Dessutom går förlossningen lättare. Om barnet ligger med stjärten nedåt, så kallad sätesbjudning, brukar man få komma till förlossningsavdelningen för ett försök att vända barnet. Om det inte lyckas diskuterar man med läkaren vilket som är det bästa sättet för barnet att födas, på vanligt sätt eller med kejsarsnitt.

Egna tankar om föregående vecka: Jag mår bra och tycker veckorna går fort. Det känns nästan som det är en ny vecka hela tiden. Bäckenet känns fortsatt bra. Jag kan ha lite ont vissa dagar, men det är inte alls farligt. Sammandragningar har jag däremot börjar känna av mer/oftare. De gör inte ont, men de känns. Fötterna har börjat samla på sig rätt mycket vätska nu och jag har svårt att få på mig skor. Jag som alltid har haft smala och nätta fötter känner knappt igen dom längre. Som tur är försvinner ju vätskan snabbt efter förlossningen. Sömnproblem har jag inte. Det kan vara lite svårt att hitta en bekväm ställning, och det är svårt att vända på sig. Men när jag somnat sovet jag bra. Jag behöver inte ens gå upp och gå på toa varje natt. Trots att jag tycker att jag sover bra känner jag mig tröttare än vanligt under dagarna. Det är inte helt ovanligt att jag tar en eftermiddagslur på soffan om jag inte har något speciellt inplanerat. Jag (vi) tänker ganska ofta på förlossningen och funderar mycket på när den kommer ske. Men än så länge tycker jag den fortfarande känns ganska långt borta, även om jag vet att det faktiskt kan vara dags när som helst nu…

2 kommentarer:

  1. Amen shit malacka! Säker på där bara är en därinne? ;-) jo tack, jag ser att din livmoder har sjunkit en hel del :-D Wow!
    Nu händer det NÄR SOM HELST! ♥

    SvaraRadera
  2. Så fin!!! Moster längtar efter att få träffa hen ;)

    SvaraRadera