onsdag 12 mars 2014

Välkommen vecka 36

IMG_9658 IMG_9671IMG_9664 IMG_9666

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixerat sig i bäckeningången nu. Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå. Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Bebisen: Fostret börjar förbereda sig på att födas. Det tränar andning, men inte när det sover djupt. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. Därför upplever man oftare att det i stället puffar och gör svepande rörelser. Njurarna är nu färdigutvecklade. Fostret har blivit omkring 47 centimeter långt. Det lägger på sig ungefär fjorton gram fett varje dag, och väger runt 2800 gram. Pojkar är ofta 100-200 gram tyngre än flickor.

Egna tankar om föregående vecka: Det har faktiskt känts lite bättre i bäckenet denna veckan. Vissa dagar inte alls haft lika ont eller knappt ont överhuvudtaget. Magen är ju rejält stor nu och det känns att bebis tar mycket plats. Den är lite i vägen ibland, men jag kan inte påstå att jag har tröttnat på att vara gravid. Nej inte riktigt än. Jag tycket att bebis har blivit lite mer aktiv den senaste tiden. Den sträcker en del på sig och trycker ut olika kroppsdelar. Hickar gör den också, minst en gång per dag.
Förra veckan var vi till en fotograf för att ta fina bilder på magen (och oss) att ha som minne. Vi har fått se dem och är nöjda med resultatet. Nu ska vi bara välja ut vilka vi vill köpa så ska jag visa någon här sedan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar