söndag 16 februari 2014

Välkommen vecka 33

IMG_9549 IMG_9554IMG_9564 IMG_9566

Kroppen: Om barnet har lagt sig till rätta kommer det kännas behagligare för dig, det blir lättare att andas och om du har haft magbesvär kan det försvinna nu. Du kommer uppleva ett ökat tryck nedåt och du kan känna stickande eller pirrande känslor i bäckenet. Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Bebisen:
Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2200 gram. Längden är ungefär 45 centimeter. Hjärnan växer snabbt och barnets huvud ökar i storlek. Om barnet skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra. Det finns gott om fostervatten, det är vanligt att det finns nästan en liter. Mängden ökar inte längre utan är konstant. Vattnet gör att fostret kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet är lite grumligt, vitaktigt i färgen och har en doft som påminner lite om hav och tång.

Egna tankar om föregående vecka: Jag känner mig faktiskt bättre. Ryggen värker inte alls lika mycket/ofta som innan och jag har inte haft någon halsbränna alls. Så skönt! Jag tror även att magen har sjunkit lite eller i alla fall ändrat form. I tisdags kunde barnmorskan känna att bebis låg med huvudet ner (inte fixerad) så det kan ju vara anledningen. Mina händer och fötter har börjat svullna. Det är väl vätskan som börjar samlas i kroppen. Jag får även ränder efter kläder och lakan ibland.
I tisdags var vi på första delen av föräldrautbildningen. Det var trevligt! Men vi kände faktiskt att vi hade koll på det mesta hon gick igenom. Vi har ju så många vänner som fått barn före oss, och vi har även läst mycket på nätet och i böcker. Vi får se om det det kommer vara lite mer nyheter för oss nästa träff.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar