måndag 27 januari 2014

Välkommen vecka 30

IMG_9064 IMG_9070

Kroppen: All extra vikt du bär upp påfrestar din rygg. Tänk på hållningen. Dina lungor tar upp ca 20% mer syre vilket kan göra att du känner dig mer andfådd. Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna. De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Bebisen: Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1600 gram. Det är omkring 41 centimeter långt. Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt. Barnets kroppsbehåring – lanugohår – börjar försvinna. Lite fjuniga strån kan finnas kvar när barnet föds men de försvinner efter några veckor. Barnet öppnar och stänger ögonlocken. Det vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Egna tankar om föregående vecka: Äntligen inne på “30-tals veckorna”! Jag har egentligen inget nytt att komma med. Jag mår fortsatt bra, bortsett från halsbränna och kroppen (främst ryggen) säger ifrån med jämna mellanrum. Men det är fortfarande inget som är så jobbigt att jag inte står ut. Jag känner mig lugn och njuter av vetskapen att jag bär på vårt barn.
Det känns helt sjukt att om bara 10 veckor kanske vi har Dig hos oss! Den senaste veckan har jag börjat längta mer efter att få träffa Dig. Jag är framförallt väldigt nyfiken på vem Du är! Är du vår lilla son eller dotter? Hur ser du ut? Hur stor kommer du vara? Kommer du vara en lugn och “lätt” bebis, eller mer krävande och tålamodsprövande? Oavsett så är du redan SÅ älskad och efterlängtad ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar