söndag 15 december 2013

Välkommen vecka 24

IMG_8132 IMG_8138IMG_8142 IMG_8151

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Bebisen
: Fostret väger cirka 650 gram och är ungefär 30 centimeter långt och skall de resterande veckorna femdubbla sin vikt.. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett. Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning inför att suga på bröstet. Ibland börjar fostret att hicka, då känns det som om det klickar till i magen. De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först när fostret är runt 24 veckor kan det börja andas luft, om det skulle födas så tidigt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Egna tankar om föregående vecka: Veckan som gått har varit den sämsta veckan hittills. Det beror dock inte på bebisen, utan på en envis förkylning som jag fortfarande dras med. I fredags mådde jag som sämst och fick sjukanmäla mig. Det tog emot då jag bara har en vecka kvar att jobba nu, men det var välbehövligt för jag sov nästan hela dagen.
Rörelserna inne i magen blir starkare, men fortfarande inga riktiga buffar. Jag känner av honom/henne flera gånger, varje dag och jag älskar det! I tisdags var vi hos barnmorskan och fick lyssna på hjärtljudet för första gången. Så mysigt! Det sprakade till några gånger när bebis bökade runt där inne. Andreas passade även på att filma med mobilen så vi kan ha det kvar länge, länge ♥

2 kommentarer: