tisdag 3 december 2013

Vaccinera mig eller inte?

Jag har verkligen velat fram och tillbaka om jag ska vaccinera mig mot säsongsinfluensan eller inte. Till slut bestämde jag mig för att göra det och idag var jag på vårdcentralen och fick det gjort!

Innan jag bestämde mig läste jag på flera olika sidor på nätet och bollade tankar med vänner och familj. Jag läste bland annat om två fall bara här i Helsingborg under förra året där en mamma fick förlösas i vecka 32 pga att barnet inte klarar av den höga febern som går upp och ner när man får influensan. Den andra mamman fick man skicka upp till Linköping och lägga i en Ecmo-maskin (stavning?) som höll igång hennes hjärta och lungor.

Man vet nu att gravida kvinnor löper en kraftigt ökad risk för svår influensasjukdom och därför rekommenderar Smittskyddsinstitutet säsongsinfluensavaccination till samtliga gravida.

Den största anledningen till att jag först tvekade var för att jag inte visste något om eventuella biverkningar och om det kunde skada bebisen i magen. Jag har nu förstått att det snarare är tvärt om! Vaccination under andra och tredje trimestern ger ökade halter av antikroppar hos mamman under sista trimestern. Antikroppar som förs över till barnet via moderkakan och ger barnet ett medfött skydd mot influensa de första levnadsmånaderna (sedan förstörs antikropparna och barnet måste stå för sitt eget skydd).

Studier från nordiska länder visar ingen ökad risk för fosterdöd av vaccin. Och det finns ingen ökad risk för graviditetskomplikationer. Det finns rapporter publicerade om att om man blir sjuk i influensan ökar risken för fosterdöd, låg födelsevikt och för tidig födsel.

Alla läkemedel kan ge biverkningar, men säsongsinfluensavaccinets biverkningar är få och milda. Till skillnad från pandemivaccinet Pandemrix finns det inte något samband mellan säsongsinfluensavaccin och narkolepsi.

Observera att vaccinet inte ger ett hundraprocentigt skydd, men minskar kraftigt risken att smittas med influensa.

1 kommentar:

  1. Jag va i precis samma situation och jag är jätteglad för att jag gjorde det. :-)

    SvaraRadera