söndag 3 november 2013

Välkommen vecka 18

IMG_7706 IMG_7721

Kroppen: Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan. Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Bebisen: Fostret väger nu 250 gram, är 20 centimeter långt och har börjat lagra på sig mer fett i kroppen. Fingrar och tår börjar se mer färdiga ut och man kan ana alla de små linjer som senare kommer att bli fingeravtryck.Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

Egna tankar om föregående vecka: Denna veckan har jag känt av ganska mycket molvärk och jag vaknade till och med en natt av att det värkte. Magen har känts lite spänd och svullen ganska ofta. Utöver detta har jag bara mått bra. Det känns så skönt att jag än så länge har sluppit både halsbränna och foglossning. Jag håller tummarna för att allt fortsätter såhär bra! Vi kommer inte göra ultraljudet i denna veckan, utan vi fick det inbokat nästa vecka, i vecka 19+1. Det betyder att imorgon är det endast en vecka kvar! Som vi längtar! Det ska även bli spännande att se om BF-datumet flyttas.

4 kommentarer:

 1. Va mysiga magbilder du bjöd på :)
  Spännande med kommande UL. Ska ni ta reda på kön?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Nej vi kommer inte ta reda på kön. Även om jag är ganska sugen på att göra det så vill inte Andreas (pappan) så det får bli en överraskning! :)

   Radera