onsdag 4 januari 2012

Hur du ska äta när du tränar

Jag tycker det är lite svårt att veta hur jag ska äta i samband med träning. Alltså vad jag ska äta före och efter träningen och hur nära inpå. Så jag har letat runt lite på nätet efter information och tänkte nu dela med mig till den som är intresserad.

När man tränar bör man tänka extra mycket på maten. Det är den som ger bränsle åt musklerna och får dem att arbeta. Att äta för lite leder till att kroppen urlakas och att man får i sig för lite av många viktiga ämnen. Att hoppa över måltider eller äta fel sorts mat är ingen bra idé och leder till att man presterar sämre. Vill man hålla sin blodsockernivå på en jämn nivå behöver man äta frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål per dag. Ät med 3–4 timmars mellanrum. Då undviker du blodsockerfall och behåller din mentala kapacitet, ditt fokus och ditt humör. Dessutom mår ditt immunförsvar och kroppens återhämtningsförmåga bra.

Hur man ska äta i samband med träning beror på om man tränar kondition eller styrka.
  • Vid styrketräning är det lagom att äta ungefär en timme innan. Då hålls blodsockret på en jämn nivå under hela passet och träningen får en uppbyggande effekt på musklerna. Ett bra mellanmål före träningen kan vara en grov smörgås med keso, skinka och groddar.
  • Vid konditionsträning är det bra om det får gå 1,5–2 timmar mellan måltiden och träningspasset. Här vill man att näringen ska hinna passera blodet och nå in i musklerna. Då orkar musklerna mer och fettförbränningen blir mer effektiv. Om man konditionstränar direkt efter man har ätit finns risken att det man just ätit används som bränsle istället för kroppsfettet. Ät inte snabba kolhydrater före träningen, sådana minskar nämligen både fettförbränningen och uthålligheten.
Efter avslutad träning behövs näringsdepåerna fyllas på igen. Det spelar ingen roll vilken träningsform man har ägnat sig åt eller vad klockan är. Under tiden man tränar och direkt efter är kroppen inställd på nedbrytning och det är först efter träningen som kroppen kan börja med uppbyggnaden.

För att stoppa nedbrytningen krävs det näring och näringsupptaget är särskilt effektivt upp till 1,5 timme efter avslutad träning. Efter ett träningspass är musklerna relativt tomma på glykogen så det är viktigt att fylla på med snabba kolhydrater. Så här kan du faktiskt med gott samvete välja snabba kolhydrater framför långsamma. Men det är också den enda gången.

Om du vet med dig att det kommer ta tid innan du kan äta så ha för vana att ha ett lite "efter träningen-mellanmål" i väskan, det kan till exempel vara en drickyoghurt och en banan.

2 kommentarer:

  1. Det hade varit intressant att även f läsa dina tankar om det du skrivit. för nu känns det bara som det är kopierat från diverse sidor på nätet. Hur tänkte du anpassa detta efter dig?
    Jag tror det är viktigt att man känner efter vad som funkar för en själv vad det gäller hur långt innan och vad man ska äta, för det handlar ju om att kunna prestera på träningspasset.

    SvaraRadera
  2. Jag menade det inte som någon negativ kritik, bara syftade på att det vore intressant att få en koppling till dig också utifrån den fakta du skrev ner. förstår du vad jag menar? :) Kanske någonting om hur du ätit tidigare och vad du vill göra för förändringar. Faktan var bra, det var inte alls det jag syftade på ;)

    SvaraRadera