onsdag 20 juli 2011

10 anledningar till att dricka vatten

1. Träna bättre. Det räcker med att du förlorar 2% (ca 1-1½ liter) av vattnet i kroppen så minskar prestationsförmågan med upp till 20%. Det är därför extra viktigt att man ser till att dricka tillräckligt även under träning.


2. Bli av med värken. Hör du till de som direkt tar en huvudvärkstablett när du har huvudvärk? Prova att istället dricka ett glas vatten. Det kan nämligen vara så enkelt att du har vätskebrist. Om du måste ta en tablett ändå så drick mycket vatten så kan du förhindra att få ont i magen istället. 

Vid baksmälla beror det oftast på att du är uttorkad så drick mycket vatten och för att motverka baksmälla dagen efter, drick mycket vatten innan sänggående.


3. Håll borta förkylningar.Om man dricker dåligt med vatten torkas slemhinnorna ut, vilket gör dem extra mottagliga för infektioner och virus.

4. Gå ner i vikt. Är du ofta hungrig? Det kan vara kroppens sätt att tala om för dig att du behöver dricka vatten. Ofta misstas törst för hunger. Nästa gång du är hungrig prova att dricka ett glas vatten istället! Vill du förbränna kalorier genom att dricka vatten? Drick då isvatten eftersom kroppen då måste jobba för att omförvandla det till kroppstempererat.

5. Res utan problem. Blir du trött och får svullna ben under flygresan? Oftast beror det på att du druckit för dåligt. Den torra luften i planet gör att du torkar ut. För att motverka detta drick vatten varje timme och undvik alkohol och koffein under resan.

6. Hälsosammare tarm. Fibrerna behöver vätska för att kunna passera tarmen ordentligt. Dricker man dåligt kan det leda till förstoppning.

7. Hud och hår. För att få vacker och hälsosam hud och hår behövs vatten. Vatten är minst lika viktigt för huden som krämer.

8. Hjärnan. För att hjärnan ska fungera ordentligt behöver den vätska. Dricker du dåligt så blir du trött, får sämre koncentrations- och koordinationsförmåga och sämre reaktionstid.

9. Förebygg njursten. Ökar du vätskeintaget så tunnas urinen ut, vilket motverkar att det bildas saltkristaller som i framtiden kan utvecklas till njursten.

10. Muskler. Du får snygga muskler av vatten. Musklerna består i första hand av vatten, vilket betyder att det är viktigt att dricka mycket vatten för att bibehålla snygga muskler

Hur mycket vatten ska man då dricka per dag? Kroppen gör av med ca 1 ½ - 2 ½ liter vatten per dygn, men eftersom man även får i sig vätska genom maten så brukar man tala om att ca 1 ½ liter per dag är lagom, mer om du tränar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar