tisdag 21 juni 2011

Att gå ner i vikt

Det är inte lika lätt gjort som det är sagt. Men jag har hittat tre teorier/dieter om hur man lättast gör det.

"Budord":
1. Socker binder fett och vice versa.
2. Intaget uttaget, dvs. du tar in mindre energi än vad du gör av med.

Ät hälsosam mat under alla dessa nedanstående dieter och se till att du rör på dig. Välmående är nyckeln till framgång, kom ihåg det oavsett livsstil. Balans i kostcirkeln är viktigt, uteslut inget näringsämne helt och hållet!
Se budord 1.
Se till att äta en hälosam och välbalanserad kost. Gör du det är det fritt fram att unna dig en måttlig mängd med sötsaker lite då och då, som t.ex. några godisbitar, läsk, saftdrycker, kakor etc. Med måttlig mängd menas inte 1,5 liter Coca Cola och en godispåse per dag! Du måste vara skärpt med ditt intag! Anledningen till att du kommer gå ner i vikt trots detta är att du ser till att undvika alltför fet mat som t.ex. friterad mat, feta ostar, fett kött som fläskkött och korv, feta såser, mejeriprodukter med hög fetthalt osv. Dra alltså ned på fettet ordentligt! Överväg utöver detta att äta t.ex. mörkt bröd, fullkornspasta, grönsaker, frukt etc. precis som vanligt. Ät nyttig mat som du mår bra av. Men den där godisbiten eller läsken är ingen fara sålänge du håller dig till en måttlig mängd och äter bra i övrigt. Det är inte bra att äta mycket socker som får blodsockret att rusa upp och ned, men om man äter bra i övrigt och dessutom inte får i sig så mycket fet mat finns det inget som sockret kan binda = minus på vågen.
Se budord 1.
Precis som ovan ska du se till att äta en hälsosam och välbalanserad kost, men här ska du istället undvika sockret. Ät alltså inga sötsaker överhuvudtaget. Utöver godis, läsk, saft, bakelser, marmelad, sylt hör till "listan" även smaksatta yoghurtar/filmjölk, flingor, oboy, viss müsli etc. Många är väldigt självklara. Och nej, du ska inte frossa i fett. Du ska alltså undvika sockret, då lär du dig inte bara att tygla sötsuget utan kan även unna dig att äta lite fetare mat. Förutsatt detta - att du undviker snabba kolhydrater så gott det går. Det gäller även att överväga fullkornsprodukter och ta det lite lugnt med sådant som innehåller mycket kolhydrater i allmänhet, (inte utesluta helt utan begränsa!). Detta är ungefär i stil med GI-metoden. Det är fritt fram att äta lite fetare såser, äta rätter med ost i osv. Chipsen kan du plocka undan direkt. Visst, de innehåller fett men också kolhydrater. Så ut och rör på dig, ät bra och jag lovar att du kommer se resultat.
Se budord 2.
Här har vi dig med god karaktär och egentligen överväger det bästa alternativet av alla tre. Ät lagom av allt. Det finns inga förbjud eller regler till vad du får äta och inte, för det är okej att äta allt, förutsatt att det är i lagom mängd! Du äter enligt kostcirkelns gamla lära. Visst, du unnar dig godsaker, men med kontroll! Inget frossande, och ingen 1 kilos godispåse under helgen. Du går ned, och det gör du för att du har en balans mellan hälsosam mat, mindre hälsosam mat och motion. Du gör av med mer energi än vad du får i dig.

1 kommentar:

 1. Hej!
  Hoppas intervjun gick bra!

  Såg en kattannons och tänkte på dig om sibirisk katt, en lurvig katt som många kattallergiker tål!

  Länkar här så får vi se om du hinner se den innan de tar bort den! http://www.blocket.se/ostergotland/Allergivanligare_katt_soker_nytt_hem_34581548.htm?ca=14&w=1

  Kramar

  SvaraRadera