måndag 27 juni 2011

Ät före och efter träning

Många "morgontränare" gör ofta misstaget att tänka att de kan bränna fler kalorier och mer fett genom att hoppa ur sängen och direkt in i gymmet eller ut i spåret utan att äta frukost. Problemet med detta är att en god natts sömn oundvikligen lämnar ditt blodsocker lågt och leverns glykogennivå närmast obefintlig.

Konsekvenserna av detta är att du inte orkar prestera på samma sätt som du skulle gjort om du ätit något innan och därmed blir träning inte alls lika effektiv. Eftersom intensiteten och kvaliteten på din träningen leder till en mer vältränad kropp, tycker inte jag att det är nödvändigt att offra en måltid för något som inte gynnar kroppen eller dig själv.

Sedan för att ta itu med den här "myten" om fettförbränning på morgonen. Om du inte äter ordentligt innan medför det att din kropp kommer att börja ta fett från de inre organen (istället för själva midjesektionen). Tråkigt men sant.


Ofta är man uttorkad på morgonen. Se till att stiga upp och få i dig rikligt med vätska innan eller under själva träningen! När du avslutat din träning (speciellt om det är styrketräning) är det viktigt att efteråt äta något proteinrikt och med långsamma kolhydrater. Motion kan till en början minska aptiten, men stimuleras oftast istället senare under dagen. Om du inte äter medför det att kroppen går in i ett tillstånd av hunger, och du kommer framåt för- och även eftermiddagen lättare bli frestad att äta sötsaker. Alternativt kommer du att vara hungrigare och kommer troligtvis äta mer mat/kalorier senare på dagen mot vad du skulle ha gjort om du ätit ordentligt från början. Så om du tränat på morgonen, se till att äta en god och nyttig frukost. Tänk även på att det är lika viktigt att äta efter träningen om du tränat på eftermiddagen.

Kom ihåg att fördela kalorierna/måltiderna jämt under dagen genom att dela upp dem. Två tredjedelar av dina kalorier/måltider ska konsumerats efter två tredjedelar av din dag. Om du äter enligt det rekommenderade dagliga intaget (ca 2000 kcal) ska måltiden efter träning vara mellan 300-600 kcal beroende på vad du äter för mellanmål.

2 kommentarer:

 1. Kloka ord! Har följt din fina blogg ett tag nu och jag tycker din är riktigt bra och intressant :)!

  Det vore kul om du kikade in i min blogg och kommenterade din åsikt om den och mina bilder.


  Har några fina tävlingar igång i bloggen just nu. Kanske något för dig? Värt att kolla in :)

  http://linneaasjostrom.blogg.se/2011/june/tavling-vinn-ett-valfritt-smycke-ifran-deco.html#comment

  http://linneaasjostrom.blogg.se/2011/june/tavling-vinn-valfritt-plagg-ifran-evas-unde.html#comment

  http://linneaasjostrom.blogg.se/2011/june/tavling-vinn-valfri-silverangel.html#comment

  Hoppas du får en fin Torsdag idag :)!

  SvaraRadera