måndag 30 maj 2011

Hälsosam viktminskning – del 5

I en hälsosam kost är det viktigt att välja nyttiga kolhydrater och fibrer, gärna fullkorn, för energi hela dagen. Fullkorn är inte bara mättande och smakar gott utan har även ett högt innehåll av exempelvis antioxidantern som kan skydda mot t.ex. cancer och diabetes. Studier visar att personer som äter en större andel fullkorn har ett friskare hjärta.

Men vad är bra och dåliga kolhydrater?

• Bra kolhydrater är fullkorn, bönor, frukt och grönsaker. Dessa bryts ned långsamt i magen, vilket gör att du känner dig mättare längre och samtidigt håller blodsockret på en jämn nivå.

• Dåliga kolhydrater är vitt mjöl, raffinerat socker och behandlat ris. Dessa går snabbt igenom magen, ger dig tillfällig, kortvarig energi i form av förhöjd blodsockernivå.

Nedan är några tips för hur du kan äta mer fullkort när du önskar viktminskning.

• Försök inkluderar en mängd fullkorn i din kost som innefattar hela vete, brunt ris, hirs, quinoa och korn. Prova dig fram så hittar du din favorit.

• Prova att blanda fullkorn och vetemjöl som ett första steg att helt byta till fullkornsprodukter. Du kan successivt öka till 100% och behöver inte få en "fullkornschock".

• Undvik raffinerade spannmålsprodukter som bröd, pasta och frukostflingor som inte är fullkorn.

Fiber är en viktig beståndsdel i en hälsosam kost om du vill gå ned i vikt.

Kostfiber, som finns i vegetabilier (frukt, grönsaker och fullkornsprodukter) är viktigt för att upprätthålla en hälsosam matsmältning. Fiber hjälper till att stödja en hälsosam kost genom att hjälpa dig att känna dig mät en längre tid och att hålla blodsockret stabilt. En hälsosam kost innehåller cirka 20-30 gram fibrer per dag, men de flesta av oss bara får ungefär hälften så mycket.

Det finns två typer av fibrer, lösliga och olösliga.

• Lösliga fiber kan lösas upp i vatten. De kan hjälpa till att sänka blodfetter och upprätthålla blodsockret. Exempel på detta är bönor, frukt och havre-produkter.

• Olösliga fiber kan inte lösas i vatten och passerar direkt genom matsmältningssystemet. De finns i fullkornsprodukter och i grönsaker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar