lördag 28 maj 2011

Hälsosam viktminskning – del 3

För att gå ned i vikt krävs det att att du tar dig tid att bilda dig en uppfattning om hur du äter och varför. Bilden av mat ska vara att det är en viktig del av vardagen, inte något man slänger i sig på språng mellan möten eller en hamburgare på väg hem från jobbet. Här följer några tips;
  • Laga mat och ät tillsammans. Att laga mat tillsammans med andra och att sedan äta den tillsammans ger dig tid att reflektera över vad och hur du äter. Tillsammans blir det enklare att utveckla en sund inställning till kost och hälsosamma råvaror.
  • Njut av maten. Allt för många gånger slänger vi bara i oss maten utan att njuta. Tugga istället, varje tugga, långsamt. Detta minskar även risken för att överäta i och med att hjärnan i god tid hinner registrera att du är mätt.
  • Lyssna på kroppen. Inför varje måltid bör du fråga dig om du verkligen är hungrig. Kanske är du bara törstig? Är det så att du blir mätt under tiden som du äter ska du sluta äta. Det tar som sagt några minuter för kroppen att registrera att du är mätt, så ät långsamt.
  • Frukosten är dagens viktigaste måltid. Genom att inleda dagen med en hälsosam frukost kommer förbränningen igång och du står dig mycket bättre resten av den. Du kommer inte bli lika hungrig vid lunch och middag vilket gör att du inte kommer känna sug även mellan måltiderna. Är det så att du råkar bli sugen under dagen, ha ett nyttigt alternativ till hands. Förslagsvis en frukt eller varför inte en näve nötter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar