fredag 11 mars 2011

-5 kilo på 50 dagar forts.

Ät lite mindre, men mer mättande
Konsten när man vill öka fettförbränningen är att hitta en bra balans mellan att äta mindre och samtidigt optimera energitätheten.

Därför:
De flesta människor mår bäst när de får äta sig mätta. Problemet är bara att det ofta betyder en massa överflödiga kalorier. Samtidigt sänker en stort måltid som regel din aktivitetsnivå, eftersom en full mage gör att du känner behovet av ”siesta” och därmed en lägre grad av fysisk aktivitet.

Konsten när man vill öka fettförbränningen är att hitta en bra balans mellan att äta mindre och samtidigt optimera energitätheten. Därmed kostar portionen mindre i kalorimängd än annars – utan att magen samtidigt känns tom.

Så gör du:
• Mer grönsaker och färre kolhydrater. I praktiken gäller det att minska stärkelsekällorna till ungefär en fjärdedels portion, medan grönsakerna får lov att fylla hälften av tallriken.
• Vänj dig vid att bara äta en portion. Äter du mer äter du garanterat för många kalorier.
• Snåla med fettet. Fett innehåller ungefär dubbelt så många kalorier som proteiner och kolhydrater.

Välj mat med tuggmotstånd
Därför:
Ju fastare din mat är i konsistensen desto mer mättar den. Det beror dels på att du måste tugga maten noga, dels på att maten blir svårare att smälta. Om det inte finns en fast konsistens att arbeta sig igenom är det nämligen för lätt för kroppens ämnesomsättningsenzymer att ta till sig näringsämnena.

Så gör du:
• Undvik att mixa/purea maten. Ju fastare desto större mättnad.
• Välj skonsam värmebehandling. Ånga och snabbstek maten.
• Välj livsmedel med tuggmotstånd, fullkornsris och -pasta samt grova havregryn.


Fortsättningen kommer ikväll.
Källa: iform.se

2 kommentarer:

  1. Å det här skulle jag aldrig klara av, mindre fett? Jag älskar fett, riktigt smör, grädde, ost haha :) Fett bränner ju fett.
    Lycka till, det enda som krävs är ju ett jäklarenamma :)
    /Liselotte

    SvaraRadera
  2. Till Liselotte:
    Jo jag vet, jag håller med dig :) Det handlar egentligen om att äta rätt sorts fett. Och det kommer en fortsättning senare idag om just det, samt även om protein och kolhydrater :)

    SvaraRadera