fredag 22 oktober 2010

Vad är protein?

Protein är ett energirikt näringsämne och fungerar precis som fett och kolhydrater som en energikälla som kroppen behöver. Ett gram protein ger 4 kcal. Eftersom protein är en central byggsten i kroppen så är den oerhört viktig. Protein innehåller dessutom massor med energi och håller dig mätt länge. Kroppen kan inte fungera utan ett energiförråd som ständigt hålls färskt, och det är därför det är viktigt att du får i dig protein. Om du inte får i dig protein varje dag blir följden att kroppen börjar bryta ned muskler för att tillgodose kroppens behov av just protein. För lite intag av protein går också ut över kroppens läkningsprocesser.

Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror. Åtta av dem är essentiella, det vill säga att vi regelbundet måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem. Du får i dig protein framförallt genom kött, fisk, fågel och mejeriprodukter som exempelvis ägg (animaliskt protein). Du hittar också protein från växtriket (vegetabiliskt protein) exempelvis torkade bönor, ärter, broccoli och andra grönsaker men också i många spannmålsprodukter.

Protein utgör inte bara en viktig roll i kroppen, utan ökar fettförbränningen, bygger upp våra muskler vid träning som därefter också gör att vi får en ökad ämnesomsättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar