onsdag 20 oktober 2010

Vad är kolhydrater?

Kolhydrater är kroppens främsta bränsle och ger 4 kcal/gram. Det är kroppens viktigaste energikälla och gör att du kan prestera optimalt både fysiskt och mentalt. Äter man en kolhydratrik kost förbättras uthålligheten. För lite kolhydrater gör att du lätt känner dig trött och orkeslös. Man behöver en viss mängd kolhydrater för fettförbränningens skull, eftersom de även stimulerar förbränningen av fett inne i musklen.

Kolhydrater finns i olika sorter som t.ex. stärkelse, kostfiber och socker. Du hittar dem i sina naturliga former i frukt, grönsaker och spannmålsprodukter men även i mejeriprodukter. En stor del av kolhydraterna du får i dig får du huvudsakligen i form av raffinerat vitt socker. Till skillnad från exempelvis fruktsocker bidrar det raffinerade sockret mest med tomma kalorier som sätter sig på kroppen.

Tidigare har en kolhydratrik kost rekommenderats men trenden går allt mer åt att minska kolhydraterna då fetman visar sig öka med kolhydratrik kost.


Man skiljer på snabba och långsamma kolhydrater vilket beskriver hur snabbt kolhydraterna tas upp i kroppen och höjer blodsockernivån. Kroppen förbränner de snabba kolhydraterna snabbare än de långsamma. Långsamma kolhydrater är därför bäst för kroppen. De håller blodsockret på en jämn nivå. Snabba kolhydrater är sämre eftersom de påverkar blodsockernivån negativt, så att det stiger hastigt och sedan stupar brant. När blodsockerhalten höjs snabbt så ökar insulinpåslaget kraftigt vilket leder till att man snart bli hungrig igen. Ett blodsocker som pendlar väldigt mycket gör alltså att du till följd äter mer. Hög insulinutsöndring i kroppen pga. högt blodsocker som följd av att man ätit mycket snabba kolhydrater leder till att kroppen beordras att lagra fett.

Det är här begreppet du säkert har hört förr kommer in - GI (Glykemiskt index). GI visar hur snabbt och hur länge blodsockernivån påverkas efter att man har ätit en produkt. För att göra det hela enkelt kan man säga att snabba kolhydrater har högt GI, långsamma kolhydrater har lågt GI. Dock är inte ett livsmedel garanterat som ett bra val bara för att GI-vädret är lågt. GI tar nämligen inte hänsyn till kalorier eller näringsvärde i maten.

Långsamma kolhydrater finns bl.a. i bönor och baljväxter, fullkornspasta, råris, potatis, rotfrukter och grönsaker samt grovt bröd.

Snabba kolhydrater finns i allt som innehåller mycket socker, till exempel godis, läsk, saft, kakor, bullar, kex och vitt bröd.

Välj bra kolhydrater:
• Se till att äta mycket frukt, grönsaker, och baljväxter.
• Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
• Försök att undvika godis, glass och söta bakverk så mycket du kan. Detsamma gäller med att dricka läsk och saft.

3 kommentarer:

  1. Jag äter bara kolhydrater till frukost och lunch. Därefter är det no no =)

    SvaraRadera
  2. Jätte bra inlägg, tackar :)

    SvaraRadera
  3. Spelar ju ingen roll när du äter kolhydraterna! Kolhydrater sänker ph värdet i kroppen och leder till
    Olika bristsjukdomar ich cancer

    SvaraRadera