fredag 15 oktober 2010

Cola Light vs. Cola Zero


Förr var skillnaden mellan Coca Cola Light och Coca Cola Zero att de innehöll olika sötningsmedel. Fram tills för några år sedan användes aspartam i Coca Cola light, men de bytte till sukralos då det kom många rapporter som påvisade att ett högt intag av aspartam kan vara skadligt. Efter bytet av sötningsmedel dröjde det inte länge innan Coca Cola Zero, som innehåller aspartam, lanserades. Zero har dessutom ett annat utseende då de skulle nå en ny målgrupp: killar.

Men vad är då skillnaden mellan Zero och Light idag?
När Coca Cola Zero kom bytte man sötningsmedel i Cola Light till sukralos. Det var inte så populärt så man bytte tillbaka och både Zero och Light innehåller nu aspartam och acesulfam K! Läser man innehållsförteckningen är den enda skillnaden att Light innehåller aromer (inkl. koffein) vilket inte Zero gör.


Som jag har skrivit tidigare här i bloggen påverkar sötningsmedel blodsockret precis på samma sätt som socker. Skillnaden är att sötningsmedel inte är någonting naturligt och blir därmed mycket svårare för kroppen ta hand om och bryta ned. Men vad har aspratam för biverkningar då? Varför är det så farligt? Aspartam stör kroppens produktion av serotonin som är en signalsubstans som styr viktiga funktioner i kroppen som exempelvis mättnads- och hungerkänslorna. Konsumeras den i stora mängder upphävs den naturliga mättnadskänslan. Du riskerar med andra ord att gå upp i vikt. Men även (ännu värre) - hjärntumörer, eplepsi, diabetes, lymfom och även ökad risk att få MS, kronisk trötthetssyndrom, Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom m.m.
.
Läs ytterliggare information om biverkningar etc. här.

Nu dricker jag sällan läsk, men ska jag välja en Coca Cola väljer jag den vanliga, originalet som innehåller naturligt socker:


Fast helst av allt tar jag en julmust, EJ light!

6 kommentarer:

 1. Spännande läsning, har faktiskt länge undrat vilka skillnaderna är mellan light och zero!

  SvaraRadera
 2. Håller med helt och hållet. Det finns en sak jag undviker och aldrig äter och det är sötningsmedel. Det gör inget bra med kroppen alls.
  Så hellre orginalprodukter med riktigt socker.
  Amen.

  SvaraRadera
 3. Bra källa på alla biverkningar? Står bara om den italienska studien på.möss?

  SvaraRadera
 4. Vad är de här för skitsnack vill du gå ner i vikt och tycker om läsk byt ut orginalläsken mot light. Light innehåller inga kalorier medans orignalläsk är oerhört energirikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man gå ner i vikt är inte lightprodukter något alternativ alls! du luras bara att "unna dig" 7 dagar i veckan. Unna dig en läsk på helger utan sötningsmedel! RÖR PÅ DIG!

   Radera
 5. Hi there, all is going fine here and ofcourse every one is
  sharing data, that's actually good, keep up writing.

  my web page; fastcashadvancepaydayloans.com
  Here is my blog post :: cash advances

  SvaraRadera