Skräcken för socker är nästan ännu större än för fett såhär års i och med lchf/gi hysterin, vilket leder till att människor börjat efterfråga livsmedel med så lite socker som möjligt på marknaden. Men även här fuskas det bland livsmedelstillverkarna. Dels för att varor som utger sig för att vara "sockerfria" kan innehålla fler kalorier än de vanliga och lika mycket socker fast att det står att det inte gör det. Om man tillsätter annat socker, som inte är definerat som raffinerat vitt socker så kan det väl inte vara så att den fortfarande har rätten att kallas osockrad, osötat eller sockerfri? Jo då! För som livsmedelstillverkare är de flesta medel tillåtna.
Det är nämligen tillåtet att tillverkare får:
- "glömma" att fruktossirap är socker.
- "glömma" att de olika sockeralkoholerna – allt som slutar på –ol, exempelvis xylitol, sorbitol, maltitol också är socker med samma kalorimängd. (De orsakar i varje fall till skillnad från sockret inte karies = hela tänder.)
- "glömma" att maltos är en sockerart. Är ifrån säd, men samma påverkan på kroppen som socker.
- "glömma" att om man tillför koncentrerad frukt- eller bärjuice så tillför man också fruktos, som är ett socker.
Vart finns det?
Du hittar det bla. i Light (tidigare Diet) Coca-Cola, vissa sockerfria kakor (se upp!) Men vad har aspratam för biverkningar då undrar du? Varför är det så farligt? Aspartam stör kroppens produktion av serotonin som är en signalsubstans som styr viktiga funktioner i kroppen som exempelvis mättnads- och hungerkänslorna. Konsumeras den i stora mängder upphävs den naturliga mättnadskänslan. (Tänk dig själv vilka konsekvenser detta får) Du riskerar med andra ord att gå upp i vikt. Men även (ännu värre) - hjärntumörer, eplepsi, diabetes, lymfom och även ökad risk att få MS, kronisk trötthetssyndrom, Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom m.m
Oj. det var verkligen något man inte visste om.
SvaraRadera