torsdag 16 september 2010

Lightprodukterna gör oss feta!

Jag läste precis ett mycket intressant inlägg hos stayfit om hur lightprodukterna gör oss feta. Här är ett utdrag:

Skräcken för socker är nästan ännu större än för fett såhär års i och med lchf/gi hysterin, vilket leder till att människor börjat efterfråga livsmedel med så lite socker som möjligt på marknaden. Men även här fuskas det bland livsmedelstillverkarna. Dels för att varor som utger sig för att vara "sockerfria" kan innehålla fler kalorier än de vanliga och lika mycket socker fast att det står att det inte gör det. Om man tillsätter annat socker, som inte är definerat som raffinerat vitt socker så kan det väl inte vara så att den fortfarande har rätten att kallas osockrad, osötat eller sockerfri? Jo då! För som livsmedelstillverkare är de flesta medel tillåtna.

Det är nämligen tillåtet att tillverkare får:
  • "glömma" att fruktossirap är socker.
  • "glömma" att de olika sockeralkoholerna – allt som slutar på –ol, exempelvis xylitol, sorbitol, maltitol också är socker med samma kalorimängd. (De orsakar i varje fall till skillnad från sockret inte karies = hela tänder.)
  • "glömma" att maltos är en sockerart. Är ifrån säd, men samma påverkan på kroppen som socker.
  • "glömma" att om man tillför koncentrerad frukt- eller bärjuice så tillför man också fruktos, som är ett socker.
Så vad som uppenbarligen ska krävas för att klara sig i sockerdjungeln är en kemiexamen. Men det slutar inte där. Utan sedan har vi sötningsmedel som är väldigt populärt att tillsätta i livsmedlen. Sötningsmedel påverkar blodsockret precis på samma sätt som socker. Skillnaden är att sötningsmedel inte är någonting naturligt och blir därmed mycket svårare för kroppen ta hand om och bryta ned. Vad tycker du egentligen är bäst? Äkta vara eller fake? Oavsett så bryr sig inte livsmedelstillverkarna om detta . För bonusen är att det syntetiskt framställda sötningsmedel som aspartam (E 951) är billigare att framställa än vanligt socker och dessutom 200ggr sötare än vanligt socker. Det betyder givetvis stora kostnadsbesparingar. Och vilken okunnig konsument blir inte lockad av en produkt som inte innehåller några kalorier alls?

Vart finns det?
Du hittar det bla. i Light (tidigare Diet) Coca-Cola, vissa sockerfria kakor (se upp!) Men vad har aspratam för biverkningar då undrar du? Varför är det så farligt? Aspartam stör kroppens produktion av serotonin som är en signalsubstans som styr viktiga funktioner i kroppen som exempelvis mättnads- och hungerkänslorna. Konsumeras den i stora mängder upphävs den naturliga mättnadskänslan. (Tänk dig själv vilka konsekvenser detta får) Du riskerar med andra ord att gå upp i vikt. Men även (ännu värre) - hjärntumörer, eplepsi, diabetes, lymfom och även ökad risk att få MS, kronisk trötthetssyndrom, Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom m.m

1 kommentar: