tisdag 4 mars 2014

Välkommen vecka 35

IMG_9626 IMG_9632

Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen. Broskbensfogarna i bäckenet mjukas upp p.g.a. östrogenet och ett hormon som heter relaxin, det kan göra att du får ont i ryggen och bäckenet. Barnets tyngd får bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Bebisen: Fostret väger ungefär 2400 gram och har blivit knappt 47 centimeter långt. Barnet fortsätter att lägga på sig vikt och fyller nu ut nästan hela livmodern. Det har inte mycket utrymme att röra sig på längre. Huden är tjockare och har fått en ljusrosa färg. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett. Fettet gör att huden blir mycket mjuk. De flesta barn ligger med huvudet nedåt. När barnet har ställt in sig på rätt sätt känner många en lättnad. Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma.

Egna tankar om föregående vecka: Senaste veckan har jag börjat få ordentligt ont i bäckenet. Än så länge är det bara på höger sida. Det känns väldigt mycket när jag går så jag rör mig med lite haltande rörelser och kan inte gå särskilt snabbt. Jag passade Lady ett par timmar och var ute på en promenad. Efter ungefär en halvtimme sa bäckenet ifrån så pass mycket satt jag fick gå hem igen. Halsbrännan är ganska lugn nu och ryggen känner jag inte av alls. I övrigt känns det rätt tungt nu. Magen är stor och jag är osmidig. Det är ganska jobbigt att vända sig i sängen och att ta sig upp ur soffan, särskilt då det gör ont i bäckenet. Jag har sammandragningar lite då och då, men inget som gör ont eller några förvärkar ännu. Vi väntar gärna ett par veckor till med det tycker jag.

2 kommentarer: