lördag 11 januari 2014

Fröbröd

Igår var jag en riktig hemmafru och storhandlade, bakade bröd, lagade mat och diskade. Behöver jag ens nämna att min stackars rygg värkte en hel del på kvällen?

Brödet jag bakade var ett jättegott fröbröd som jag kan rekommendera om man, som jag, gillar bröd med frön.

Till två bröd behövs:

7 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 liter filmjölk
2 dl solrosfrön
2 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor

Vill man kan man även ha i
1 dl russin
150 g fikon i bitar
2 dl hasselnötter

Sätt ugnen på 200°C
Blanda mjölsorterna, salt och bikarbonat i en bunke. Rör ner sirap, fil, solrosfrön (och russin, fikon, hasselnötter om man vill ha i det).
Smörj två brödformar och bröa med sesamfrön. Häll i brödsmeten och strö över pumpakärnorna. Grädda bröden längst ner i ugnen i 40 min. Sänk sedan temperaturen till 175°C och grädda 40-50 min till. Ställ in en plåt över bröden om de får för mycket färg. Stjälp upp på galler och låt svalna.

1 kommentar: