söndag 17 november 2013

Välkommen vecka 20

IMG_7843 IMG_7845

Kroppen: Halva graviditeten har snart gått. Man börjar få en mage som alla kan se och livmodern når ända upp till naveln. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött. På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.  Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

Bebisen: Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Ögonlocken är färdiga. Fingrarnas naglar växer, men de täcker inte hela fingertoppen än. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter sin födsel. Fostret har fått känsel, och kan reagera på smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

Egna tankar om föregående vecka: I fredags gick jag alltså in i vecka 20. Föregående vecka har varit som vanligt. Inga konstigheter. Jag var hos tandläkaren men allt såg bra ut. Felfritt! De efterlängtade fosterrörelserna väntar jag fortfarande på. Jag börjar känna mig lite frustrerad nu och vill verkligen känna honom/henne! Även Andreas längtar såklart efter att få känna utanpå. Jag läste att de flesta känner av rörelserna första gången runt vecka 18-22. Men man ska inte oroa sig om man inte känner dem förrän i vecka 26. Bebisen kan ju ligga och sparkar mot min rygg så jag inte märker det. Efter vecka 26 ska man dock känna något varje dag. Och det är ju inte förrän efter jul…
Nu när vi fick veta att allt såg bra ut på ultraljudet njuter jag mer och mer av graviditeten och är väldigt nyfiken på vem det är som är där inne. Vem kommer han/hon likna mest? Och vilken personlighet kommer han/hon få? Jag känner mig väldigt lycklig och tacksam över att få uppleva det här. Jag blir alldeles sentimental när jag tänker på att det är vår kärlek som skapat detta och att det faktiskt växer en liten människa i min mage, vårt barn ♥

2 kommentarer:

  1. Va fin du är!! Är faktiskt lite avis, vill vara preggo igen :) v 20-34 var de bästa veckorna då man såg hur magen växte men samtidigt var man inte så stor o klumpig. Så njut! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :) Ja jag försöker njuta och ta tillvara på denna sista tiden nu tillsammans innan vi blir tre ♥

      Radera