torsdag 9 juni 2011

Hälsosam viktminskning – del 6

Nu fortsätter denna hälsosamma serie som jag påbörjade i slutet av maj.
 
Precis som fibrer och kolhydrater är viktigt i samband med viktminskning är hälsosamt och nyttigt fett faktiskt också det.
 
Bra källor av nyttigt fett behövs för att ge näring åt din hjärna, hjärta och celler, liksom ditt hår, hud och naglar. Livsmedel rika på vissa omega-3 fetter som kallas EPA och DHA är särskilt viktiga och kan minska hjärt-kärlsjukdomar, förbättra ditt humör och förebygga demens.
 
Fetter som bör finnas i din kost är:
  • Enkelomättat fett, från vegetabiliska oljor som rapsolja, jordnötsolja, och olivolja samt avokado, nötter (t.ex. mandel, hasselnötter och pekannötter) och frön (t.ex. pumpa och sesam).
  • Fleromättat fett, inklusive omega-3 och omega-6 fettsyror, som finns i fet fisk som lax, sill, makrill, ansjovis, sardiner. Andra källor till fleromättat fett är ouppvärmd solrosolja, majs, sojabönor, linfrönoljor och valnötter.
Dessa fettsorterna bör du äta mindre av:
  • Mättat fett, som huvudsakligen finns i animaliska källor inklusive rött kött och mjölk mejeriprodukter.
  • Transfett, finns i vegetabiliska förkortningar, vissa margariner, kex, godis, kakor, snacks, friterad mat, bakverk och andra förädlade livsmedel som gjorts med delvis härdade vegetabiliska oljor

1 kommentar:

  1. Hej! JAg brukar läsa din blogg och undrar vad du hämtar dina fakta ifrån?

    SvaraRadera