söndag 29 maj 2011

Hälsosam viktminskning – del 4

Frukt och grönsaker är en viktig del av en hälsosam diet i samband med viktminskning. De har ett lågt kaloriinnehåll och ett högt näringsinnehåll i form av vitaminer, mineral, antioxidanter och fiber. Frukt och grönt ska vara en vital del av alla mål mat och första valet när du blir sugen på något sött. Utöver faktorer som spelar in vid viktminskning skyddad även ett hälsosamt intag av frukt och grönt mot andra sjukdomar, som t.ex. cancer, tack vare t.ex. högt innehåll av antioxidanter.

All frukt och grönsaker i starka och dova färger anses ha ett högre värde av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Olika färger har olika fördelar. Några exempel:

• Grön frukt och grönsaker har ett högt innehåll av kalcium, magnesium, järn, zinc och vitamin A, C, E och K. Utöver vanlig grön sallad finns det flera andra självklara alternativ, exempelvis grönkål, broccoli och salladskål.

• Söta grönsaker är ett perfekt alternativ för dig som vill addera lite sötma i din kosta utan artificiella tillbehör. Några exempel på söta grönsaker är majs, morötter, rödbetor, sötpotatis eller jams, squash och lök.

• Frukt förser dig med högt innehåll av fibrer, vitaminer och antioxidanter. Bär av olika typer, speciellt blåbär, är kända för att erbjuda skydd mot cancer. Äpplen har ett fiberinnehåll, apelsiner och mangos erbjuder vitamin C.

För den som vill vara extra nyttig rekommenders att köpa fräsch ekologisk frukt. Du slipper bekämpningsmedel och du gör samtidigt jorden en tjänst.

Ett sista tips är att så långt som möjligt undvika färdigpressad juice. Fruktjuice kan innehålla upp till 10 teskedar socker och vara utspädda. Vill du dricka fruktjuice ska du pressa din egna från färsk frukt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar