• När du minskar energiintaget är det viktigt att det du äter ger dig alla livsnödvändiga näringsämnen. Slösa inte energi på socker och mättat fett som bara ger energi men ett minimum av andra viktiga näringsämnen.
• Använd ”tallriksmodellen”: Halva tallriken med grönsaker, en fjärdedel med proteinrik mat som kött, fisk, ägg eller baljväxter och den andra fjärdedelen med potatis, pasta, ris eller andra gryn.
• Ät regelbundet: Det klassiska rådet 3 mål mat och 2 mellanmål är bra. Det behöver inte vara avancerade mellanmål om du inte har tid – en frukt kan duga alldeles utmärkt.
• Minska på totalfettet och välj fett av bra kvalitet: Bra är t.ex oliv- och rapsolja, fet fisk, nötter (utom kokos) och frön. Undvik fet ost, grädde, smör, feta charkvaror, choklad och chips.
• Ät kalciumrika livsmedel: Magra mejeriprodukter och gröna bladgrönsaker bör ingå i kosten dagligen. Andra kalciumrika livsmedel är t.ex fisk och skaldjur, bönor och citrusfrukter.
• Fiberrik mat: Grönsaker/rotfrukter till varje huvudmål hjälper till att hålla magen i form och dessutom ger det bra mättnadskänsla. Vitaminer och spårämnen får du på köpet. Välj fullkornsprodukter före vitt mjöl, så får du även ett jämnare blodsocker.
• Drick vatten: ca 1,5 liter dagligen förutom den vätska du får i dig via kaffe/thé och andra drycker.
• Vardagsmotionera: Minst 30 minuters promenad eller annan motsvarande kroppsrörelse varje dag. En stegräknare kan vara peppande - försök komma upp i minst 10 000 steg varje dag.
Källa: http://www.mabra.com/
Oh vad duktig du är! Hittade din blogg nyss och du är verkligen superduktig!! Kram kram
SvaraRadera