måndag 1 november 2010

Vad är antioxidanter?

En antioxidant är ett kemiskt ämne som motverkar oxidation av andra ämnen. Eftersom oxidation kan skapa fria radikaler som skadar levande celler, så anser många att det är viktigt att äta mat rik på antioxidanter eftersom de skyddar mot cancer!

När du äter en frukt och grönsaksrik kost får du i allmänhet i dig rikligt med antioxidanter som minskar risken för skadlig "oxidering" av kroppens celler. Antioxidanter är ett vapen kroppen använder och av dem finns 5000 olika sorter. Dock arbetar de tillsammans och för att få i dig så många olika sorter som möjligt som rekommenderas att äta av alla regnbågens färger. Mat som har en kraftig färg är ofta goda antioxidanter. Grönt te är en superantioxidant.

Vanliga antioxidanter är A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, Selen, Liponsyra, Cu²+
Effekter av antioxidanter:
  • Bättre hälsa
  • Ökad uthållighet
  • Snabbare muskeltillväxt
  • Minskad träningsvärk
  • Starkare immunförsvar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar