Den här tiden på året snoras, hostas och kraxas det en del. På jobbet, i skolan, på dagis, och i träningslokalen. Vissa tror att en förkylning bäst botas med ett rejält träningspass och en het bastu efteråt, andra gör träningsuppehåll så fort det börjar klia lite i halsen. Vad är det egentligen som gäller?
Det viktigaste är att du lyssnar på din kropp och tar dess signaler på allvar. Känner du dig trött, varm och/eller har ont i muskler och leder kan det vara en infektion på gång. Då är det vila som gäller. Går du och tränar när du är förkyld riskerar du dessutom att smitta ner människor runt om kring dig, och det är ju inte särskilt schysst.
Nej till träning:
- Hosta. Avstå från träning i några dagar tills du ser om hostan förvärras eller du får fler symptom.
- Heshet. Avstå från träning. Kan vara tecken på en infektion.
- Ont i halsen. Avstå från träning. Kan vara halsfluss som orsakas av streptokocker. I så fall krävs det antibiotikabehandling.
- Feber. Avstå från träning. Att utsätta kroppen för stor påfrestning när du har feber kan vara direkt farligt och leda till hjärtmuskelinflamation och i värsta fall hjärtstillestånd.
- Flera av ovanstående symptom. Avstå från träning. Det låter som att du har fått en rejäl förkylning som, om du inte sköter den, kan utvecklas till en övre luftvägsinfektion eller lunginflammation.
Nja till träning:
- Snuva. Om du enbart har snuva och inga andra symptom kan du fortsätta träna (men lite lugnare än vanligt) de första en till tre dagarna. Om du inte blivit sämre kan du sedan återgå till din vanliga träningsnivå.
Ja till träning:
- När du känner dig frisk - och har varit symptonfri några dagar - kan du försiktigt återuppta träningen. Räkna dock med det tar cirka tre gånger febertiden att komma tillbaka till din tidigare nivå. Så öka träningen successivt och ta inte i för hårt. Då kan du bli sjuk igen.